Optymalizacja rozmieszczenia stanowisk w komórce U-kształtnej z zastosowaniem programowania sieciowego i metody trójkątów Schmigalli - Walczak, Maciej (Metody i techniki zarządzania. Inspiracje dla teorii i praktyki, 2020)
Rozmieszczenie stanowisk roboczych ma istotne znaczenie z punktu widzenia kosztów i czasu realizacji procesów produkcyjnych. Obecnie istnieje zarówno szereg modeli rozmieszczenia, jak i metod jego optymalizacji. Jednym z takich modeli, wykorzystywanym przy projektowaniu komórek produkcyjnych, jest rozmieszczenie U-kształtne (U-shaped). Rozmieszczenie U-kształtne stało się popularne za sprawą koncepcji odchudzonej produkcji. Celem opracowania jest ukazanie możliwości optymalizacji rozmieszczenia stanowisk w linii U-kształtnej z wykorzystaniem metody programowania sieciowego i trójkątów Schmigalli. Publikacja została sfinansowana ze środków przyznanych Kolegium Nauk o Zarządzaniu i Jakości Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie w ramach dotacji na utrzymanie potencjału badawczego.