Motywowanie pracowników w zwinnych zespołach projektowych - Wdowiak, Anna (Metody i techniki zarządzania. Inspiracje dla teorii i praktyki, 2020)
Przedsiębiorstwa stoją obecnie przed wyzwaniem rosnących oczekiwań ze strony rynku. Wysoki poziom konkurencji, turbulentność otoczenia, wymuszają na organizacjach elastyczne, proklienckie podejście, a także wysoki poziom kreatywności i innowacyjności. Wyższe oczekiwania mają również pracownicy, którzy potrzebują poczucia celowości projektów, wpływu, jak również elastyczności. Praca nad projektami przeobraża się, a obecne trendy wskazują na znaczenie metodyk zwinnych w procesie zarządzania projektami. Kluczem do sukcesu w realizacji projektów w metodyce zwinnej są zmotywowani do realizacji zadań pracownicy. Tworzenie zaangażowanych zespołów opartych na elastyczności, kreatywności i adaptacyjności, stanowi wyzwanie dla organizacji. W opracowaniu analizie poddane zostały koncepcje: zwinnego zarządzania oraz motywowania. Głównym celem niniejszego rozdziału jest próba znalezienia odpowiedzi na pytanie: jak motywować pracowników w zespołach zwinnych?