Integracja centralnej części terytorium Łodzi w świetle analizy konfiguracyjnej - Lamprecht, Mariusz (Przestrzenny wymiar badań dziedzictwa kulturowego: Studia z Geografii Politycznej i Historycznej 2020. T. 9-10, 2021)
W rozdziale zamieszczono rezultaty analizy konfiguracyjnej wewnętrznej części terytorium Łodzi z zastosowaniem narzędzi składni przestrzeni (space syntax). Badaniami objęty został obszar zamknięty linią tzw. kolei obwodowej, tj. najstarsze struktury urbanistyczne wraz z ich rozległym otoczeniem. Przedstawione badania ujawniły przestrzenie kluczowe (w kontekście konfiguracyjnym) dla funkcjonowania miasta. W zależności od skali analiz, w Łodzi wyróżnić można zarówno globalne centrum, jak i lokalne struktury będące efektem widocznego do dziś wpływu sieci rzecznej na ukształtowanie planu miasta. W tym świetle nie można mówić wyłącznie o prostym odśrodkowym układzie urbanistycznymi miasta. Terytorium Łodzi przypomina raczej archipelag wysp izolowanych pasmami terenów miejskich cechujących się słabą wewnętrzną integracją.