Przełomy biograficzne w systemie rodzinnym – znaczenie rozwojowe i edukacyjne - Kuryś-Szyncel, Karolina (Sytuacje trudne w biografii: Tom 9, 2025)
Wychodząc od analogii między koncepcją człowieka autorskiego Kazimierza Obuchowskiego a rozumieniem systemu Niklasa Luhmanna i łączącej je kategorii autopoiesis, autorka wskazuje na możliwe nowe odczytanie edukacyjnych i rozwojowych potencjałów systemu rodzinnego w obliczu zdarzeń przełomowych, które mogą stać się przyczynkiem do uczenia się biograficznego w rozumieniu Petera Alheita. Przywołuje kategorię biografii rodzinnej, przez którą rozumie zwielokrotnioną (będącą czymś więcej niż sumą biografii jednostkowych), podlegającą systemowym zasadom cyrkularności i ekwipotencjalności nieskończoną rekonstrukcję wynikającą z napięcia między biegiem życia rodziny a opowieścią o historii życia. Przyjęta perspektywa pozwala spojrzeć na biografię rodzinną jako efekt zmagania się poszczególnych członków sytemu rodzinnego, jak i całej rodziny ze zdarzeniami przełomowymi zarówno o charakterze normatywnym (wpisanymi w bieg życia), jak i nienormatywnym (np. krytycznymi wydarzeniami życiowymi). Autorka wskazuje efekty radzenia sobie (coping) z tymi zdarzeniami, wyróżniając efekty rozwojowe jako (re)konstrukcje systemu rodzinnego oraz efekty edukacyjne jako (re)konstrukcje biografii rodzinnej.