Sytuacje trudne i krytyczne wydarzenia życiowe oraz ich znaczenie w pełnieniu ról rodzicielskich matek - Puszcz, Paulina (Sytuacje trudne w biografii: Tom 9, 2025)
Sytuacje trudne oraz krytyczne wydarzenia życiowe należą do znaczących doświadczeń biograficznych człowieka. Dokonywanie refleksji nad nimi, interpretowanie ich znaczenia w życiu jednostek może mieć walor edukacyjny, rozwojowy, systematyzujący, adaptujący do zmian, terapeutyczny. Celem badań własnych była rekonstrukcja trudnych doświadczeń biograficznych, które z perspektywy matek, miały znaczenie w pełnieniu roli rodzicielskiej. Badania własne przeprowadzono wśród 15 kobiet, w wieku od 24 do 35 lat, będących matkami. Analiza wyników badań wskazuje, że doświadczanie i interpretowanie sytuacji trudnych oraz krytycznych wydarzeń życiowych przez badane matki ujawniało ich znaczenie w procesie umacniania się tożsamości jako matki, centralizacji macierzyństwa na tle innych wartości, radzenia sobie z trudnościami oraz wzmacniania relacji z dzieckiem.