O przekraczaniu samego siebie i samotności w doświadczeniu rodzicielstwa: On self-transcendence and loneliness in the experience of parenthood - Hucko, Olga (Sytuacje trudne w biografii: Tom 9, 2025)
Na podstawie badań własnych autorka ukazuje wybrane wątki z biografii młodych w swej roli rodziców, czyli matek i ojców mających pierwsze i jedyne, poniżej trzeciego roku życia dziecko, przybliża doświadczenia związane z nową sytuacją życiową, szczególną uwagę zwracając na towarzyszące rodzicom poczucie samotności i osamotnienia w rodzicielstwie. Tekst prezentuje ujęcie rodzicielstwa jako sytuacji trudnej, rodzaju doświadczenia granicznego (Jaspers) i monomitycznej wędrówki bohatera (Campbell). Sytuacja trudna to sytuacja związana z wyzwaniem – moment, w którym mityczny bohater odpowiada na wezwanie i wyrusza na wyprawę w nieznane, opuszcza swój bezpieczny, zwyczajny świat, schodzi do świata dla niego niezwyczajnego, by przejść wielką próbę.