Poczucie straty w narracjach mieszkanek domu pomocy społecznej (Sytuacje trudne w biografii: Tom 9, 2025)
Artykuł jest poświęcony analizie doświadczeń i przeżyć kobiet najstarszej generacji, zamieszkujących dom pomocy społecznej w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem poczucia straty jako kluczowego elementu ich codzienności. Autorka wykorzystując metodę jakościową, przeanalizowała siedem wywiadów, aby zrozumieć, jak doświadczenie straty kształtuje egzystencjalne trudności, poczucie sensu życia i tożsamość mieszkanek domu pomocy społecznej. Dzięki analizie materiału badawczego wyodrębniono kluczowe obszary straty, takie jak utrata zdrowia i sprawności, ograniczenia przestrzeni społecznej w wymiarze straty bliskich, przyjaciół i miejsca zamieszkania. Opisano także sposób przeżywania tych strat przez uczestniczki badania oraz ich oddziaływanie na jakość życia seniorek. Artykuł przybliża specyfikę życia najstarszego pokolenia, ukazując jak egzystencjalne trudności definiują codzienność osób starych i kształtują ich perspektywę życiową.