Historie EPALE – źródłem inspiracji dla edukatorów dorosłych - Świtalski, Wojciech (Sytuacje trudne w biografii: Tom 9, 2025)
Autor opisuje inicjatywę podjętą na elektronicznej platformie EPALE. Inicjatywa nosi tytuł Historie EPALE. Polega na publikowaniu doświadczeń biograficznych edukatorów dorosłych z całej Europy. Materiały zamieszczone na EPALE stanowiły źródło analizy, w której postawiono następujące pytania: Jaki jest cel Historii EPALE? Jaka jest struktura Historii EPALE? Kto jest bohaterem Historii EPALE? O czym opowiadają Historie EPALE? Jaki odzew wśród czytelników wywołują Historie EPALE? Uzyskane odpowiedzi pozwoliły wysnuć wniosek, że Historie EPALE stanowią źródło biograficznych inspiracji dla edukatorów dorosłych.