Turystyka – uroboros czy Feniks? Relacja z dyskusji (Turystyka – to znaczy co? Uroboros czy Feniks, 2025)
Artykuł wyjaśnia znaczenie tytułowych symboli uroborosa i Feniksa oraz prezentuje wypowiedzi uczestników dyskusji na temat „Turystyka – uroboros czy Feniks?”. Polemika ta została podjęta podczas jubileuszowej konferencji naukowej XL Seminarium Terenowe „Warsztaty z geografii turyzmu”, która odbyła się w Spale w dniach 26–28 września 2024 r. Dysputanci niejednoznacznie określili, jak należy rozumieć współczesną turystykę, przedstawiając fakty, konkretne przykłady, swoje doświadczenia i poglądy oraz ich uzasadnienia.