Lipsk, Warszawa, Kraków. Trzy pogrzeby księcia Józefa Poniatowskiego - Załęczny, Jolanta (Requiem, 2025)
Książę Józef Poniatowski odegrał istotną rolę w dziejach Polaków. Jego tragiczna śmierć dała początek rodzenia się narodowej legendy. Życie i bohaterska śmierć Poniatowskiego złożyły się na wizerunek bohatera, którego uznawano za wzór wierności. Po śmierci zaczęto otaczać go czcią, a sprzyjało temu wiele czynników. Wszystkie uroczystości żałobne, poczynając od sprowadzenia zwłok z Lipska do Warszawy, poprzez nabożeństwa żałobne, aż po uroczysty pogrzeb na Wawelu stały się okazją do manifestacji patriotycznych. Analiza opisów pogrzebów oraz wygłaszanych kazań pozwoli na nakreślenie podłoża budowania tej legendy. Wykorzystane teksty prasowe – obok informacji – niosą też ogromny ładunek emocjonalny. Powstająca już w 1813 r. legenda systematycznie była wzbogacana i odpowiadała na społeczne zapotrzebowanie.