„Omylna piękność i marna jest próżność. Niewiasta bojąca się Boga będzie chwalona”. Uroczystości pogrzebowe Teresy i Pauliny z Potockich Wielopolskich - Staniszewska, Aleksandra (Requiem, 2025)
Celem artykułu jest zaprezentowanie i omówienie uroczystości pogrzebowych kolejnych żon margrabiego Aleksandra Wielopolskiego – Teresy i Pauliny z Potockich Wielopolskich. Choć ceremonie te dzieli ponad 60 lat, a obie odbywały się w innych warunkach politycznych (Teresa zmarła w lutym 1831 r. – w czasie trwania powstania listopadowego, zaś Paulina w 1895 r.), a także odmiennej sytuacji rodzinnej (Teresa odeszła jako młoda mężatka, a Paulina jako 82-letnia wdowa), to można dostrzec wiele cech łączących pogrzeby małżonek ordynata pińczowskiego. Prezentowane w artykule ustalenia oparte są na materiałach archiwalnych, w tym: korespondencji członków rodziny dotyczącej organizacji obu uroczystości, zachowanych rachunkach, a także na artykułach prasowych.