Optymalizacja tras samochodów dostawczych w międzynarodowym transporcie drogowym - Tumielewicz, Michał; Lemański, Dominik (Zrównoważony transport w logistyce i handlu międzynarodowym, 2025)
Celem rozdziału było porównanie różnych wariantów trasy międzynarodowej w transporcie drogowym dla pojazdów o dopuszczalnej masie do 3,5 tony, z uwzględnieniem przepisów prawnych, czasu przejazdu, spalania paliwa oraz obsługi punktów pośrednich. Metodyka badawcza oparta została na analizie dwóch tras: bezpośredniej (Łódź–Amsterdam) oraz trasy z punktami pośrednimi (Bydgoszcz, Poznań, Hamburg). Wyniki wskazują, że najbardziej efektywnym rozwiązaniem jest trasa bezpośrednia drogą krótszą oraz wariant z punktami pośrednimi, gdzie pierwszy załadunek odbywa się w Bydgoszczy. Ograniczeniem badania jest przyjęcie danych teoretycznych bez ujęcia zmiennych losowych (np. korków, awarii). Praktyczne implikacje obejmują usprawnienie planowania tras oraz zwiększenie efektywności operacyjnej przewoźników. Wartość pracy polega na dostarczeniu narzędzia analitycznego do optymalizacji przewozów drogowych w skali międzynarodowej, z uwzględnieniem rzeczywistych uwarunkowań prawnych i logistycznych.