Globalna perspektywa zrównoważonego rozwoju transportu kolejowego dużych prędkości - Pisarek-Bartoszewska, Renata; Novikova, Anastasiia (Zrównoważony transport w logistyce i handlu międzynarodowym, 2025)
Celem rozdziału jest przedstawienie globalnego rozwoju transportu kolejowego dużych prędkości w latach 1964–2024, ze szczególnym uwzględnieniem wybranych krajów i aspektu zrównoważonego rozwoju. Zastosowano analizę porównawczą literatury, danych statystycznych i dokumentów strategicznych. Ustalono, że transport kolejowy dużych prędkości stanowi efektywną i niskoemisyjną formę transportu, konkurencyjną wobec lotnictwa na dystansach do około 1000 km, o rosnącym znaczeniu infrastrukturalnym i komunikacyjnym. Ograniczeniem badania jest wybiórczy charakter analizy przestrzennej. Wskazano praktyczne implikacje dla planowania infrastruktury transportowej i kształtowania polityk publicznych, z naciskiem na cele środowiskowe i społeczne. Wymiar społeczny ujawnia się w poprawie dostępności transportu i integracji regionalnej. Wartość pracy polega na ukazaniu kolei dużych prędkości jako narzędzia wspierającego zrównoważony rozwój i transformację systemów transportowych w skali globalnej, europejskiej i krajowej.