Nietypowe zgony Piastów śląskich w XV wieku – przypadki wybrane (Vade Nobiscum, tom XXV/2025: Varia, 2025)
Piastowie śląscy w XV w. nie mieli już takiego politycznego znaczenia jak ich XIV-wieczni przodkowie, brakowało postaci takich jak Bolko II Mały lub Władysław Opolczyk. Jednocześnie Piastowie dalej sprawowali władzę nad częściami Śląska, będąc podległymi władzy królów czeskich. Epizodycznie wspominani byli przy okazji ważniejszych wydarzeń przez Jana Długosza w jego Rocznikach. Tenże poświęcił kilkakrotnie więcej miejsca nietypowym zgonom Piastów: zabity na trakcie Przemysław II cieszyński, poległy w bitwie z heretykami Jan ziębicki, zmarły w lochu Baltazar żagański i oddający życie w służbie najemniczej, walczący dla Zakonu Krzyżackiego Rudolf żagański. Tekst ten przybliża okoliczności zgonów wspomnianych, a także weryfikuje wiarygodność przekazu Jana Długosza z dostępnymi innymi źródłami i badaniami współczesnych historyków.