Początek państwowości węgierskiej a wizerunek Arpadów i ich ludu (Vade Nobiscum, tom XXV/2025: Varia, 2025)
W niniejszym artykule podejmuję temat początków państwowości węgierskiej w Historia Salonitana, a także wiążące się z tym opisem wizerunek Węgrów i ich władców. Za swój cel stawiam sobie wykazanie, że opinię, iż Tomasz darzył Madziarów niechęcią należy znacząco niuansować. W realizacji tego celu wykorzystam głównie klasyczne metody badań historycznych. Poruszę tematykę związaną z przybyciem Węgrów do Panonii, ich chrystianizacji za czasów księcia Gejzy, a także rządów pierwszego króla węgierskiego – Stefana I.