Językowa manipulacja w dyskursie politycznym na podstawie wystąpień Władimira Putina - Chałagus, Kacper (Zjawiska propagandy i manipulacji w prasie, telewizji, radiu i Internecie. Tom III, 2025)
Artykuł jest próbą analizy problemu manipulacji językowej w dyskursie politycznym. W roli materiału badawczego wykorzystano dwa wystąpienia Władimira Putina, opublikowane w serwisie YouTube w początkowej fazie inwazji Rosji na Ukrainę w 2022 roku. W toku badań przeprowadzono analizę jakościową, opartą o teorię metaoperatorów perswazyjnych prof. Aleksego Awdiejewa, obejmującą podział językowych środków wpływu na cztery niezależne grupy: metaoperatory, blokujące weryfikację, metaoperatory, wywołujące „efekt obserwatora”, metaoperatory, zmieniające hierarchię układu informacyjnego oraz metaoperatory wzmocnienia funkcji pragmatycznych. W artykule opisana została także rola językowych środków wpływu w ogólnopojętym dyskursie politycznym. W wyniku badań opisane zostały dominujące strategie perswazyjne, wykorzystywane przez Władimira Putina, w tym podkreślanie zaimków osobowych i dzierżawczych w liczbach mnogich na poziomie prozodycznym i stosowanie konstrukcji, odnoszących się do niepodważalnych pojęć, takich jak „fakt”.