Obraz mężczyzny we frazeologii wybranych języków słowiańskich - Dopierała, Justyna (Mundus Slavicus I, 2025)
Każda społeczność, poprzez sposób postrzegania otaczającej jej rzeczywistości, konstruuje własny obraz świata, który znajduje odzwierciedlenie w języku, w szczególności w frazeologizmach i przysłowiach. W artykule analizowane jednostki frazeologiczne ukazują uogólniony wizerunek mężczyzn w językach słowiańskich: ich wygląd fizyczny, cechy zewnętrzne oraz relacje z kobietami. Niezależnie od języka mężczyzna często przedstawiany jest jako głowa rodziny w modelu patriarchalnym, któremu przypisuje się zestaw ról i cech uznawanych za typowo męskie.