Jazyková krajina Chałupek - Mrůzková, Kateřina (Mundus Slavicus I, 2025)
W pierwszej części artykułu przedstawiono koncepcję lingwistycznego krajobrazu, po czym omówiono historię Chałupek ze szczególnym uwzględnieniem ich związków z Czeską Republiką. Druga część zawiera badania empiryczne: przedmiotem analizy są przede wszystkim komunikaty w języku czeskim, które pojawiły się w przestrzeni wsi. Zebrane materiały podzielono na oficjalne znaki tworzone przez organy rządowe lub inne instytucje (top‑down) oraz na znaki niepaństwowe, tworzone prywatnie (bottom‑up). Część artykułu poświęcono także analizie danych terenowych zebranych podczas badań przeprowadzonych od marca do sierpnia 2024 r. Článek vznikl v rámci řešení vědeckého projektu „Jazyková krajina na pozadí multietnicity česko-polského pohraničí / Linguistic Landscape in the Context of Multiethnicity in the Czech-Polish Borderland” (SGS10/FF/2024).