Gamifikacja glottodydaktyki języków słowiańskich - Trzosowski, Marek (Mundus Slavicus I, 2025)
Artykuł bada zastosowanie gamifikacji w tworzeniu materiałów dydaktycznych do nauki języków obcych, szczególnie języków słowiańskich, poprzez adaptację elementów gier wideo do celów dydaktycznych. Wszystkie języki słowiańskie, poza czarnogórskim, dysponują lokalizacjami gier wideo. Gamifikacja wspiera przyswajanie słownictwa, poprawia samopoczucie i motywację uczących się, jednak jej ograniczeniem jest ograniczona efektywność w nauczaniu struktur gramatycznych, dlatego powinna być traktowana jako uzupełnienie tradycyjnych metod nauczania, a nie ich substytut. Obecnie najwięcej zasobów gamifikacyjnych dostępnych jest dla języka polskiego i rosyjskiego, co czyni je atrakcyjnymi opcjami dla nauki języka przy użyciu gier.