Hodnotovosť literárnej ceny Anasoft litera - Makara, Martin (Mundus Slavicus I, 2025)
Badanie dotyczy laureatów najbardziej prestiżowej słowackiej nagrody literackiej, Anasoft litera, oraz uzasadnień, jakimi kierowały się jury przy wyborze zwycięskich tytułów na przestrzeni lat. Analizując dwie dekady corocznej nagrody, praca koncentruje się na wartościach podkreślanych w oficjalnym uzasadnieniu każdego laureata. Prowadzi to do diachronicznej panoramy preferencji wartościowych Anasoft litera, ukazującej jej rozwój, od zauważalnej dominacji kryteriów estetycznych na początku istnienia nagrody, po bardziej zrównoważone podejście z uwzględnieniem innych typów kryteriów (głównie społecznych) w ostatnich latach.