Problem prorosyjskości polskiej mniejszości narodowej na Litwie po 2014 r. - Bobier, Artur (Mundus Slavicus I, 2025)
W niepodległym państwie litewskim, małym narodzie bałtyckim, dwie największe mniejszości narodowe stanowiły grupy słowiańskie – Polacy i Rosjanie. Próby ochrony języka litewskiego i pisania historii Litwy na nowo wywoływały spory o prawo do używania własnego nazwiska oraz o używanie języka przez mniejszości. Wspólne położenie tych dwóch największych mniejszości było wspólnym mianownikiem, abstrahującym od relacji między obydwoma narodami na arenie międzynarodowej. Liczne prorosyjskie wypowiedzi przedstawicieli Akcji Wyborczej Polaków na Litwie są tematem kontrowersyjnym, zwłaszcza w kraju tak obawiającym się rosyjskiej agresji.