Działalność organizacji mniejszości polskiej w Azji Centralnej na przykładzie „Świetlicy Polskiej” w Uzbekistanie - Schmidt, Maciej (Mundus Slavicus I, 2025)
Celem artykułu jest przedstawienie głównych działań organizacji mniejszości polskiej w krajach Azji Środkowej na przykładzie działalności uzbeckiej organizacji „Świetlica Polska”. Autor opisuje etnopolitykę państw w regionie i charakteryzuje mniejszość polską. Szczegółowo opisuje działalność największej organizacji mniejszości polskiej w Uzbekistanie, jej działalność edukacyjną i kulturalną oraz współpracę z władzami polskimi i uzbeckimi.