Shifting Borders and Shifting Identities: Ethnic Conflicts and the Construction of Otherness in Polish-Ukrainian Relations from the 17th Century to the 20th Century - Zhang, Ningxi (Mundus Slavicus I, 2025)
Badanie to analizuje zmienne granice i tożsamości w relacjach polsko-ukraińskich od XVII do XX wieku, skupiając się na konstrukcji Inności. Poprzez analizę wydarzeń historycznych i literatury, w szczególności Ogniem i mieczem Sienkiewicza oraz Taras Bulba Gogola, bada, w jaki sposób tożsamości narodowe były kształtowane przez konflikty i zmiany terytorialne. Badanie podkreśla rolę literatury w utrwalaniu podziałów etnicznych i konstruowaniu granic kulturowych.