Wizje państwa i społeczeństwa w dokumentach programowych dekabrystów – analiza porównawcza „Rosyjskiej Prawdy” Pawła Pestela i „Projektu Konstytucyjnego” Nikity Murawjowa - Bizan, Zofia (Mundus Slavicus I, 2025)
Celem artykułu jest analiza porównawcza dokumentów programowych dwóch organizacji dekabrystów: „Konstytucyjnego Projektu” Nikity Murawiowa oraz „Prawdy Ruskiej” Pawła Pestela. Teksty te są umieszczone w kontekście historycznym, filozoficznym i biograficznym. Analiza porównawcza obejmuje: treść wstępów, wizje ustroju politycznego, podziału administracyjnego, organizacji społeczeństwa, podejście do kwestii narodowej oraz odniesienia do historii i filozofii. Analiza została oparta na tekstach źródłowych i opracowaniach naukowych.