Pogranicza w narracjach muzealnych w Federacji Bośni i Hercegowiny - Baczyński, Maciej Adam (Mundus Slavicus I, 2025)
Kategoria pogranicza zyskuje na znaczeniu. W poniższym tekście jest ona używana do badania narracji muzealnych w Federacji Bośni i Hercegowiny. Muzea posługują się nią, by przedstawić historię terytoriów, a także życia i doświadczenia jednostek. Chociaż wiele muzeów dąży do obiektywizacji prezentowanych treści, często podkreślają one perspektywę bośniacką. Artykuł opiera się na badaniach terenowych (analiza treści wystaw muzealnych, obserwacja uczestnicząca oraz wywiady półstrukturyzowane z pracownikami) prowadzonych w muzeach w Bośni i Hercegowinie od początku 2022 roku.