Prawa człowieka drugiej generacji w konstytucjach wybranych państw bałkańskich - Jarczyński, Krzysztof (Mundus Slavicus I, 2025)
Artykuł przedstawia badania nad konstytucjami wybranych państw bałkańskich. Jego celem jest sprawdzenie, czy zawierają one prawa ekonomiczne, społeczne i kulturowe, które są klasyfikowane jako prawa człowieka drugiej generacji. Badanie pokazuje, że każda konstytucja zawiera te prawa, ale sposób ich sformułowania jest różny. Praca opiera się na porównywaniu konstytucyjnych norm prawnych. Krótko omawia również ideę praw człowieka drugiej generacji.