Zachować równowagę między ochroną człowieka a presją wydajności. Aksjologiczne podstawy prawa pracy w epoce zarządzania algorytmicznego - Barłóg, Miłosz (Problem zakresu regulacji ustawowej nietypowych form zarobkowania na przykładzie zatrudnienia zewnętrznego i pracy platformowej, 2025)
Rozwój technologii cyfrowych w zarządzaniu procesami pracy pogłębia konflikt między ochronną funkcją prawa pracy a dążeniem do maksymalizacji produktywności. Tradycyjny model zatrudnienia, oparty na ochronie godności, prywatności i autonomii pracownika, zaczyna ustępować miejsca systemom zorientowanym na wymierne rezultaty, co może prowadzić do uproszczonego podejmowania decyzji oraz zwiększenia asymetrii władzy na korzyść pracodawcy. W tym kontekście konieczna jest adekwatna odpowiedź prawna, która przywróci równowagę między klasycznymi wartościami prawa pracy a praktyką funkcjonującą w warunkach postępującej algorytmizacji. Artykuł koncentruje się na analizie aksjologicznych aspektów zmian zachodzących w środowisku pracy oraz na identyfikacji obszarów konfliktu i potencjalnych mechanizmów umożliwiających skuteczną ochronę interesów stron stosunku pracy.