Badacz – andragog w badaniach jakościowych: jakie są role andragoga w realizowanych badaniach? - Golonka-Legut, Joanna; Pryszmont, Martyna (Badania jakościowe w andragogice: Polskie doświadczenia badawcze, 2026)
Problematyka tekstu wpisuje się w nurt rozważań dotyczących postaci badacza w badaniach jakościowych. Przedstawione treści odpowiadają na pytania: Kim są badacze andragodzy? Jakie role odgrywają w realizowanych projektach badawczych? Jakimi badaczami są/powinni być w badaniach, które realizują? W pierwszej części tekstu podejmujemy refleksję związaną ze specyficznymi cechami badacza jakościowego oraz filozoficznym warsztatem badacza. Kolejno, zwracamy uwagę na istotę bycia badaczem oraz role badacza andragoga w badaniach jakościowych z perspektywy różnych tradycji paradygmatycznych. Następnie omawiamy istotę refleksyjności, która w prezentowanym ujęciu jest rozumiana jako źródło i przestrzeń bycia badaczem w podejściu jakościowym. W tekście dowartościowujemy także inne cechy badacza jakościowego: podmiotowość,autonomię, umiejętność samoobserwacji i autorefleksji. Poszczególne wątki są omawianew odniesieniu do andragogicznych, jakościowych projektów badawczych.