Metodologia teorii ugruntowanej - Muszyński, Marcin (Badania jakościowe w andragogice: Polskie doświadczenia badawcze, 2026)
W rozdziale przedstawiona została geneza metodologii teorii ugruntowanej(MTU), która rzuca światło na korzenie, z jakich wyrasta i do jakich tradycji ta metoda nawiązuje.Ukazane zostały różne odmiany teorii ugruntowanej, jakie powstały na przestrzeniostatnich kilku dekad. Główna część tekstu koncentruje się na opisie procedur, wykorzystywanychw MTU. Na koniec podane zostały także sposoby zagospodarowania opisywanejmetodologii na gruncie badań andragogicznych.