Wielość ujęć i zastosowań wywiadu w badaniach jakościowych z osobami dorosłymi - Wąsiński, Arkadiusz (Badania jakościowe w andragogice: Polskie doświadczenia badawcze, 2026)
Celem rozdziału jest zebranie w formie syntetycznego, stosunkowo nierozbudowanego opracowania, przybliżającego złożoność w warstwie językowej i metodologicznej rozumienia wywiadu badawczego w naukach społecznych, a także zaproponowanie pewnego ich uporządkowania uwzględniającego kilka podstawowych kryteriów w postępowaniu badawczym. W pogłębionej interpretatywnie analizie opracowane zostały cztery schematy porządkujące typologie wywiadu badawczego, uwzględniające kryteria różnicujące wywiad badawczy, tj. stopień ustrukturyzowania, swobody wypowiedzi, ukierunkowania tematycznego, jakości relacji między uczestnikami badania, faz rozwoju teorii. Ponadto wyodrębniono typy wywiadów jakościowych i wyeksponowano ich specyficzne właściwości stosowane w eksploracji subiektywnych światów doświadczeń narratorów. W rozważaniach podkreślono znaczenie świadomości metodologicznej badacza w jego efektywnym doborze i stosowaniu wywiadu. Zgodnie bowiem z przeświadczeniem autorów rozdziału wyrazem racjonalności podejścia jakościowego w wielości i różnorodności ujęć metodologicznych jest racjonalność prowadzonego przez badacza dyskursu.