Zogniskowany wywiad grupowy w badaniach nad edukacją - Gierszewski, Dorota (Badania jakościowe w andragogice: Polskie doświadczenia badawcze, 2026)
Metoda zogniskowanych wywiadów grupowych1 stanowi instrument badawczy umożliwiający gromadzenie danych jakościowych poprzez analizę opinii, poglądów i spostrzeżeń uczestników w warunkach interakcyjnych, wspieranych odpowiednią infrastrukturą. Artykuł ukazuje potencjał zastosowania grup fokusowych w badaniach z zakresu andragogiki, zwracając uwagę na ich rosnącą popularność. Tekst przedstawia metodę wywiadów fokusowych, uwzględniając różne warianty oraz metodykę zastosowania. Omówiono zarówno potencjał, jak i ograniczenia wykorzystania tej metody, szczególnie w badaniach jakościowych skoncentrowanych na procesie uczenia się w dorosłości.