Neoosmanizm – jako idea w tureckiej polityce zagranicznej na tle sytuacji geopolitycznej Bałkanów pod koniec XX i na początku XXI w. - Gibas-Krzak, Danuta (Bałkany Zachodnie w systemie bezpieczeństwa euroatlantyckiego, Bałkany XX/XXI, t. 7, 2015)
Celem niniejszej analizy jest próba odpowiedzi na pytanie, czy poprzez swoje działania Turcja zainicjowała politykę ekspansji na Półwyspie Bałkańskim, która może zdestabilizować porządek ustanowiony po „zimnej wojnie”, jednocześnie zagrażając bezpieczeństwu i suwerenności państw tego regionu?