Republika Serbii w NATO? Poszukiwanie nowych koncepcji bezpieczeństwa - Miodońska, Lilianna (Bałkany Zachodnie w systemie bezpieczeństwa euroatlantyckiego, Bałkany XX/XXI, t. 7, 2015)
Artykuł omawia szczy NATO w Lizbonie, który odbył się w dniach 19-20 listopada 2010 r., a podczas którego poświęcono czas na sprawy związane z nowymi koncepcjami bezpieczeństwa oraz roli Republiki Serbii w tym procesie. Chodzi tu o wkład Serbii zarówno w akcje Sojuszu, jak i w operacje międzynarodowe pod auspicjami Narodów Zjednoczonych lub Unii Europejskiej.