Pojęcie racjonalności u Donalda Davidsona (Analiza, racjonalność, filozofia religii: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Ryszardowi Kleszczowi. Nr 6 (2020), 2020)
Racjonalność u Donalda Davidsona przejawia się w działaniu, mówieniu oraz interpretowaniu słów innych ludzi. Tak rozumiana racjonalność ma dwa aspekty: logiczny (lub językowy) oraz eksternalistyczny (lub przyczynowy). Pierwszy z nich wyraża Davidsonowska zasada koherencji, która głosi, że każda istota racjonalna posiada w miarę koherentny układ postaw propozycjonalnych. Zasada ta wykorzystywana jest w procesie interpretowania ludzkich wypowiedzeń oraz działań, w których interpretator przypisuje mówiącemu lub działającemu postawy propozycjonalne. Drugi aspekt racjonalności odwołuje się do historii przyczynowej procesu uczenia się języka i wyraża go zasada korespondencji. Ponieważ ludzkie słowa i działania stanowią przyczynowe reakcje na zdarzenia zachodzące w otoczeniu, istotą racjonalną, tj. istotą, która posiada zwerbalizowaną wiedzę o rzeczywistości i o własnych postawach propozycjonalnych oraz przypisuje postawy propozycjonalne innym istotom racjonalnym, może być jedynie ten, kto przeszedł proces uczenia się języka zwany przez Davidsona triangulacją.