„Zbyt długo, w dwu kolorach”. O dychotomii w poezji Jacka Bierezina - Czapiewski, Oskar (Kontrasty w humanistyce: literatura, język, kultura, 2023)
Niniejszy artykuł dotyczy interpretacji twórczości polskiego poety współczesnego Jacka Bierezina (1947-1993), jednego z głównych przedstawicieli formacji Nowa Fala. Autor zwraca uwagę na dychotomiczną poetykę obecną w wierszach Jacka Bierezina, wykorzystując motywy biograficzne podkreślając wpływ biografii autora na jego twórczość. Jako literaturę przedmiotu autor wykorzystuje zbiór Linia życia (1999) wydany po śmierci Jacka Bierezina oraz tom Obudź mnie ze sobą! (2000), również wydany pośmiertnie. Korzystając z prac innych badaczy, autor konstruuje wnioski dotyczące granicznych cech twórczości poetyckiej Jacka Bierezina.