Myszy przeciw łasicom, ludziom i żabom. O funkcji kontrastu w przedstawieniu przeciwników i kreowaniu akcji w Batrachomyomachii - Zbądzki, Jakub (Kontrasty w humanistyce: literatura, język, kultura, 2023)
Celem pracy jest przedstawienie, w jaki sposób autor Batrachomyomachii wykorzystał w poemacie kontrast do zilustrowania różnic między stronami walki (odwołując się jednocześnie do innych stworzeń), które prowadzą bezpośrednio do wojny. Zauważono, że kontrast między nimi posłużył jako casus belli: różnice leżą u podstaw uprzedzeń i to one decydują o uznaniu wypadku za celowy atak na myszy. Wykazano także źródła humoru oparte na kontrastach: interteksty parodiujące greckie eposy czy mity oraz konstrukcję wyliczenia przeciwników, w którym żaby przejmują negatywne cechy zwyczajowych mysich wrogów.