Nośniki tożsamości wilamowskiej oraz ich rewitalizacja - Hołodewicz, Olga (Językowe, literackie i kulturowe refleksje na temat jedności w różnorodności, 2023)
W artykule wymieniono oraz zwięźle scharakteryzowano elementy kultury i tradycji Wilamowian, które są najistotniejsze dla ich tożsamości etnicznej oraz poczucia kulturowej odmienności. Są to przede wszystkim zagrożony współcześnie wymarciem język wilamowski i tradycyjny strój kobiecy. Wspominano również o literaturze pięknej napisanej po wilamowsku, zaznaczając przy tym, że nie jest ona czymś szeroko znanym wśród mieszkańców miasteczka i nie stanowi istotnego nośnika tożsamości lokalnej w porównaniu z językiem i strojem. W tekście został opisany również problem prześladowania kultury wilamowskiej w okresie rządów komunistycznych w Polsce oraz dynamika procesów rewitalizacyjnych po upadku komunizmu w 1989 roku.