Aktywność turystyczna trenerów i uczestników zajęć grupowych na przykładzie łódzkich klubów fitness - Grzelak, Julia (Turystyka w badaniach podstawowych, 2023)
Prezentowane w niniejszym artykule wyniki, opracowane na podstawie badań ankietowych, dotyczą aktywności turystycznej trenerów i uczestników zajęć grupowych podczas wyjazdów wakacyjno-urlopowych, świątecznych i weekendowych odbytych w latach 2019–2020. Najobszerniejsze wyniki dotyczą pierwszego rodzaju wyjazdów i uwzględniają ich motyw, termin oraz długość pobytu, rodzaje podejmowanej aktywności fizycznej, obierane destynacje, a także środek transportu, sposób organizacji oraz towarzyszy podróży. Wyjazdy świąteczne i weekendowe potraktowano bardziej ogólnie i sprawdzono jedynie, gdzie i kiedy podróżowano. W przypadku wszystkich wyjazdów pytano również o powody braku ich podejmowania. Ponadto w artykule dokonano przeglądu klubów fitness na terenie Łodzi oraz krótkiej charakterystyki trenerów i uczestników zajęć grupowych fitness.