Środowisko i działalność Jakuba Przyłuskiego jako pisarza grodzkiego w Przemyślu - Grin-Piszczek, Ewa (Jakub Przyłuski (1512–1554): Zarys życia i twórczości literackiej na tle epoki, 2022)
Jakub Przyłuski w latach 1539–1547 był związany z Przemyślem, gdzie pełnił urząd pisarza sądu grodzkiego. Został mianowany na to stanowisko dzięki protekcji Piotra Kmity, starosty przemyskiego. Jako pisarz sądowy zajmował się głównie nadzorem oraz organizacją pracy kancelarii grodzkiej. Sporządzał również między innymi wpisy rozpoczynające daną księgę. Miał kontakty z niektórymi przedstawicielami elity duchowieństwa oraz świeckimi w Przemyślu. W latach 1547–1548 został proboszczem parafii w Mościskach.