Monitoring i ewaluacja procesów rewitalizacji miast (Przekształcenia współczesnych miast: Wybrane nurty i instrumenty, 2022)
Miasta ulegają jednak ciągłym przemianom, a współcześnie – w okresie intensywnych, dynamicznych zmian geopolitycznych i społeczno-gospodarczych – borykają się z wieloma problemami. Odradzające się w okresie transformacji ustrojowej samorządy terytorialne znalazły się w sytuacji, w której w interesie mieszkańców należało podjąć kompleksowe działania na rzecz rozwoju miasta, rewitalizacji. Rewitalizacja jest procesem zintegrowanym, stanowiącym połączenie działań o charakterze przestrzennym, środowiskowym, technicznym, z programami ożywienia gospodarczego i społecznego zdegradowanych przestrzeni miast. Władze lokalne dysponują szeroką paletą instrumentów w zakresie polityki rewitalizacyjnej i mogą aktywnie kształtować proces rewitalizacji. Jednak szczególne znaczenie dla planowania i koordynacji działań rewitalizacyjnych ma system monitoringu i ewaluacji. Monitoring i ewaluacja są kluczowymi instrumentami w zarządzaniu procesami rewitalizacji. Celem rozdziału jest przedstawienie monitoringu i ewaluacji jako jednych z kluczowych instrumentów będących w dyspozycji jednostek samorządu terytorialnego, służących planowaniu i stymulowaniu procesów rewitalizacji polskich miast. W rozdziale zaprezentowano zarówno zasady jak i kryteria budowania systemów monitoringu i ewaluacji w programach rewitalizacji wraz z ich praktycznym zastosowaniem.