Badania nad ewolucją języka w drugiej dekadzie XXI wieku - Szczepańska, Aleksandra; Poniewierska, Aleksandra; Wacewicz, Sławomir; Żywiczyński, Przemysław (Język(i) w czasie i przestrzeni, 2021)
Próby znalezienia odpowiedzi na pytanie, jak powstał język, podejmowane były już w starożytności, ale dopiero od lat 90. XX wieku możemy mówić o nauce o ewolucji języka jako o samodzielnej i w pełni ukształtowanej nauce. Przełomem, który się wówczas dokonał, był niewątpliwie odwrót od prac teoretycznych na rzecz badań empirycznych. Od tego czasu możemy zaobserwować dynamiczny rozwój badań nad ewolucją języka oraz stopniowe przeobrażanie się tego pola badawczego. Niniejsza praca ma na celu przybliżenie tego, w jakim kierunku zmieniała się ta stosunkowo młoda nauka w ostatniej dekadzie. Opisane są w niej dominujące trendy w najnowszych badaniach (multimodalność i ikoniczność), nowe sposoby gromadzenia i pozyskiwania danych (duże zbiory danych i korpusy) oraz zmiany instytucjonalne (m.in. konferencje i czasopisma naukowe), które wpłynęły na obecny kształt nauki o ewolucji języka.