Rekomendacje giełdowe a ceny akcji - Keller, Jakub (Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2020)
Problematyka efektywnego inwestowania niezmiennie jest tematem intrygującym i aktualnym. Ze względu na internetową rewolucję i galopujący rozwój technologii mobilnych dostęp do rynku kapitałowego ma coraz większa grupa osób. Rynek kapitałowy jest jednak środowiskiem bardzo dynamicznym i wymagającym od inwestorów szerokiej wiedzy oraz umiejętności kontroli przepływu istotnych informacji. W naturalny sposób pojawia się więc potrzeba tworzenia narzędzi wsparcia procesów inwestycyjnych, które poprawiłyby dostępność inwestycji giełdowych dla osób niebędących specjalistami z zakresu ekonomii i finansów. Niewątpliwie takimi narzędziami są wyceny w postaci rekomendacji. W monografii omówiono możliwości wykorzystania opracowań przygotowywanych przez domy maklerskie w celu osiągania ponadprzeciętnych zysków w krótkoterminowym horyzoncie. Przedstawiono też wybrane cechy rekomendacji, które determinują ich faktyczny wpływ na ceny spółek. Prezentowane analizy pozwoliły na utworzenie narzędzi mogących zwiększyć poziom efektywności decyzji inwestycyjnych dokonywanych zarówno przez profesjonalnych, jak i indywidualnych inwestorów.