Przedsiębiorcy w obliczu zmian w opodatkowaniu dochodów – regulacje, reformy i symulacje: Stan prawny uwzględniający przepisy Polskiego Ładu - Fila, Joanna; Grzegorczyk, Elżbieta; Buczkowski, Aleksander (Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2024)
Przedsiębiorstwa funkcjonujące w gospodarce, w swojej działalności muszą brać pod uwagę wiele aspektów, w tym podatki i inne obciążenia okołopodatkowe. Odpowiednio ukształtowany system podatkowy o klarownych i zrozumiałych regulacjach, jest istotnym komponentem wpływającym pozytywnie na przedsiębiorczość. Z drugiej strony, zawiłość i niejednoznaczność przepisów dająca pole do zróżnicowania w ich interpretacji, a także duża zmienność prawa podatkowego mogą negatywnie stymulować zachowania przedsiębiorców tworząc poczucie niepewności. Brak stabilizacji czynników zewnętrznych zniechęca bowiem do podejmowania działań rozwojowych o trudnym do przewidzenia efekcie końcowym. Głównymi celami niniejszej monografii są: zaprezentowanie problematyki związanej z funkcjonowaniem przedsiębiorstw w środowisku podatkowym oraz opodatkowaniem działalności gospodarczej, a także identyfikacja kluczowych rozwiązań fiskalnych, wprowadzonych w ramach Polskiego Ładu i ocena ich skutków dla podmiotów gospodarczych. Szczególną uwagę zwrócono na działalność mikroprzedsiębiorstw, a skutki fiskalne rozpatrywane są głównie dla obciążeń dochodów. Zagadnienia te zostały ujęte zarówno od strony teoretycznej, jak i praktycznej. Publikacja została przygotowana dla szerokiego grona odbiorców, do których można zaliczyć środowisko akademickie, a także praktyków. Materiał w niej zawarty może także stać się inspiracją dla władz szczebla lokalnego i centralnego przy konstruowaniu lub modyfikowaniu polityki podatkowej, a przede wszystkim dla tworzenia spójnego prawa oraz skutecznych rozwiązań ekonomicznych i finansowych wzmacniających potencjał rozwojowy sektora przedsiębiorstw.