Od edukacji filmowej do edukacji audiowizualnej: Teorie i praktyki - Skowronek, Bogusław; Jakubowski, Witold; Bobiński, Witold; Budzik, Justyna Hanna; Jakubowska, Małgorzata; Równy, Anna; Mostowska, Jadwiga; Konieczna, Ewelina; Zabłocka-Skorek, Joanna; Figat, Katarzyna; Sowiński, Emil; Lisowska-Magdziarz, Małgorzata; et al. (Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2017)
Autorzy publikacji w wyczerpujący sposób omawiają tytułową problematykę, koncentrując się w swych rozpoznaniach na polskich doświadczeniach w kontekście przemian dokonujących się na świecie. Wskazują na konieczność dostosowania edukacji filmowej do nowych realiów związanych z rozwojem mediów cyfrowych i zmianą doświadczeń odbiorczych w młodym pokoleniu. W efekcie powstała książka wyjątkowa – tom zbierający teksty napisane przez ekspertów, a zarazem pasjonatów. Z recenzji prof. dr. hab. Mikołaja Jazdona