Multi Level Marketing: Determinanty sukcesu biznesowego - Wadlewski, Aron Axel (Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2025)
Autor monografii podejmuje problematykę sukcesu biznesowego w kontekście działalności biznesowej polegającej na współpracy z firmami z branży Multi Level Marketingu (MLM). W pracy szczegółowo wyjaśniono istotę MLM. Autor monografii w sposób kompleksowy dokonuje analizy koncepcji MLM, uwzględniając zarówno aspekty teoretyczne, jak i empiryczne. W pracy podkreślono złożoność i wielowymiarowość problematyki sukcesu rynkowego oraz zidentyfikowano główne czynniki, które mogą mieć wpływ na możliwość osiągnięcia sukcesu w działalności MLM. Inspirującym modelem identyfikującym grupy takich czynników okazał się model czterolistnej koniczyny R. Kozielskiego, skupiający się na obszarach takich jak odkrywanie możliwości biznesowych, tworzenie konceptów i modeli biznesu, podnoszenie sprawności operacyjnej oraz kreowanie kultury organizacyjnej i przywództwa. Monografia stanowi połączenie analizy teoretycznej i empirycznej, gdzie teoria czerpie z dostępnej literatury przedmiotu, zarówno polskiej jak i międzynarodowej, natomiast część empiryczna opiera się na badaniach ilościowych i jakościowych. W pracy wykorzystano tzw. triangulację metodologiczną. Badania ilościowe zostały przeprowadzone na grupie 352 przedsiębiorców, którzy prowadzą działalność biznesową w oparciu o model MLM. Z kolei badania jakościowe miały charakter wywiadów swobodnych z ważnymi przedstawicielami sprzedaży bezpośredniej i MLM w Polsce. Praca posiada walory aplikacyjne. Stanowi cenne źródło informacji dla osób rozważających rozpoczęcie działalności MLM, oferując wiedzę na temat czynników, które mogą wpływać na ich wyniki rynkowe.