Aktywizacja – innowacja – akulturacja. (Glotto)dydaktyka a kryzys migracyjny (Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2024)
Tom stanowi rezultat konferencji studencko-doktoranckiej pt. „Aktywizacja – innowacja – akulturacja. (Glotto)dydaktyka a kryzys migracyjny – istota zagadnień”, która zebrała młodych badaczy z całego kraju, pragnących podzielić się własnymi doświadczeniami związanymi z nauczaniem języka polskiego jako obcego. Tematyka w nim zawarta jest odpowiedzią na dynamicznie zmieniające się potrzeby adeptów polszczyzny, którzy w czasie nauki chcą być pobudzani do działania (aktywizowani), najlepiej unowocześnionymi (innowacyjnymi) metodami dydaktycznymi. W całym procesie nauczania nie może zabraknąć miejsca na poszerzanie świadomości kulturowej (akulturacji) jako nieodłącznego ogniwa współczesnej rzeczywistości. To właśnie te elementy stanowią temat rozważań zawartych w tomie.