Rola zarządzania kontraktami w rozwoju relacji z dostawcami - Brzeziński, Jakub (Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2025)
Otoczenie gospodarcze i warunki funkcjonowania łańcuchów dostaw ulegają ciągłym przeobrażeniom, co znajduje odzwierciedlenie w sytuacji rynkowej i działalności przedsiębiorstw. W obliczu zmieniających się reguł konkurencji oraz rozwoju strategii zarządzania w kierunku zacieśniania współpracy w łańcuchach dostaw, stałym elementem relacji pomiędzy podmiotami gospodarczymi są zobowiązujące je umowy. Kontrakty stanowią fundament procesu zakupowego, regulując przebieg transakcji, formalizując relacje pomiędzy uczestnikami obrotu i sankcjonując ich zobowiązania do wykonania określonych czynności w przyszłości. Głównym celem monografii jest określenie roli zarządzania kontraktami w rozwoju relacji z dostawcami na rynku B2B. W pierwszym rozdziale rozprawy opisano ewolucję funkcji zakupowej w działalności biznesowej oraz dokonano przeglądu definicji związanych z zakupami w łańcuchu dostaw. Scharakteryzowano również proces zakupowy, opisując jego przebieg na poszczególnych etapach. Rozdział drugi poświęcony został scharakteryzowaniu relacji pomiędzy podmiotami w łańcuchu dostaw. Omówiono w nim wzajemne powiązania firm, koncentrując się na relacjach z dostawcami. Odniesiono się do ryzyk występujących w relacjach międzyorganizacyjnych, identyfikując ich źródła. Wskazano również metody kontroli ryzyka zakupowego. Treść trzeciego rozdziału obejmuje zagadnienia związane z zarządzaniem kontraktami w procesie zakupowym i jego rolą w kształtowaniu relacji z dostawcami. Nakreślono kontekst dotyczący kontraktów w ujęciu prawnym, wskazując na podstawowe regulacje prawne dotyczące zawierania umów, ze szczególnym uwzględnieniem umowy sprzedaży. Kolejne rozdziały obejmują charakterystykę poszczególnych etapów procesu badawczego oraz omówienie wyników przeprowadzonego badania.