L’art de vivre, de survivre, de revivre. Approches littéraires. Le 50e anniversaire des études romanes à l’Université de Łódź (Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2022)
Przygotowana z okazji jubileuszu studiów romanistycznych w Uniwersytecie Łódzkim publikacja stanowi wielogłosową refleksję na temat sztuki życia/przeżycia, odżycia (odrodzenia). Tak sformułowany temat eksponuje problematykę przełomu, przewartościowania dotychczasowego modus vivendi, ale także kwestię relacji z czasem, motyw przemijania, powrotów, wreszcie trwania. Na gruncie studiów literackich temat ten został uchwycony z punktu widzenia sztuki życia rozumianej jako zespół intelektualnych, emocjonalnych, duchowych i moralnych postaw jednostki wobec istnienia w określonych wspólnotach i w konkretnych warunkach historycznych i społeczno-politycznych. O naukowym charakterze publikacji decyduje dobór i układ treści, analizujących opisaną problematykę w oparciu o szeroki korpus tekstów z różnych epok i krajów romańskiego obszaru językowego, przy zastosowaniu wielu metodologii i wykorzystaniu obszernej, starannie dobranej bibliografii. Publikacja skierowana jest do szerokiego grona odbiorców: studentów, literaturoznawców, miłośników literatury władających językami romańskimi, co stwarza możliwość wywarcia znaczącego wpływu społecznego.