Zwierzęta laboratoryjne do celów naukowych i edukacyjnych w eksperymentach biomedycznych - Piasecka-Zelga , Joanna; Borkowska, Monika; Zbrzezna, Martyna (Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2025)
Książka stanowi bogato ilustrowane i kompetentnie przygotowane kompendium teoretycznej i praktycznej wiedzy, niezbędnej w pracy ze zwierzętami laboratoryjnymi wraz z filmami edukacyjnymi ilustrującymi podstawowe techniki postępowania (ang. handling) i wykonywania zabiegów: injekcji, aastezji najczęściej używanych do produkcji przeciwciał monoklonalnych oraz jako modele wielofunkcyjne w badaniach naukowych i medycznych (mysz, szczur, świńska morska i królik). Poszczególne rozdziały monografii poświęcono anatomii, fizjologii, genetyki, mikrobiologii oraz przestrzegania zasad 3R zwierząt doświadczalnych. Zasady bezpieczeństwa pracy ze zwierzętami doświadczalnymi opisano mając na uwadze zachowanie dobrostanu zwierząt na płaszczyznach komfortu fizycznego, psychicznego i biologicznego wraz z pełnym wdrożeniem obowiązujących zasad etycznych 3R, zachęcających m.in. do stosowania metod alternatywnych zamiast doświadczeń in vivo w tych eksperymentach, w których jest to możliwe. Rozdział anatomia zwierząt laboratoryjnych, ilustrujących poszczególne układy wewnętrzne zwierząt po zrobieniu sekcji zwierząt stanowią one cenne uzupełnienie schematów budowy autonomicznej i pokazują czytelnikowi wygląd poszczególnych narządów wewnętrznych w naturze. W rozdziale Inżynierii genetycznej omówiono najistotniejsze etapy w rozwoju badań naukowych i aplikacyjnych w ostatnich latach, zwracając uwagę na nowe wyzwania, stojące przed naukami biomedycznymi, które wymagają nie tylko zaawansowanych technologii i narzędzi badawczych, ale także i nowoczesnych biologicznych modeli eksperymentalnych podkreślając, że dużo do zaoferowania w tej dziedzinie mają zaawansowane techniki transgenezy i klonowania, które stwarzają nowe perspektywy dla postępu badań podstawowych, biotechnologicznych i biomedycznych.