Przedsiębiorczość korporacyjna – skala zjawiska i uwarunkowania rozwoju - Lisowska, Anna (Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2024)
Monografia „Przedsiębiorczość korporacyjna – skala zjawiska i uwarunkowania rozwoju” przedstawia kompleksowe podejście do zjawiska przedsiębiorczości korporacyjnej, ze szczególnym uwzględnieniem specyfiki funkcjonowania dużych przedsiębiorstw w dynamicznych warunkach rynkowych. Autorka definiuje przedsiębiorczość korporacyjną jako ciągły proces identyfikacji oraz wykorzystywania okazji biznesowych przez interesariuszy wewnętrznych organizacji w warunkach niepewności i ryzyka. W pracy dokonano wnikliwego i krytycznego przeglądu istniejących definicji przedsiębiorczości korporacyjnej, analizując kluczowe konstrukty, takie jak orientacja przedsiębiorcza, przywództwo przedsiębiorcze, strategiczne zarządzanie zasobami oraz kultura przedsiębiorcza. Przedstawiono również różnorodne modele przedsiębiorczości korporacyjnej oraz dokonano porównania przedsiębiorczości korporacyjnej z przedsiębiorczością tradycyjną. Autorka bada ponadto czynniki stymulujące oraz identyfikuje bariery ograniczające rozwój dużych przedsiębiorstw. Szczególnie ważnym elementem monografii są badania empiryczne, które pozwoliły zweryfikować związki pomiędzy przedsiębiorczością korporacyjną a rozwojem dużych przedsiębiorstw, mierzonym za pomocą rynkowych, jak i pozarynkowych miar rozwoju. Uzyskane rezultaty zostały szczegółowo omówione i zestawione z wynikami dotychczasowych badań przedstawionych w literaturze przedmiotu. Monografia wnosi istotny wkład poznawczy do dyscypliny nauk o zarządzaniu, dostarczając zarówno solidnej podstawy teoretycznej, jak i praktycznych rekomendacji. Książka może stanowić inspirację do dalszych badań naukowych oraz wspierać menedżerów i przedsiębiorców w efektywnym wdrażaniu strategii przedsiębiorczych w praktyce zarządczej.